top of page

saccharomyces cerevisiae

DEFINICIÓ

Llevat amb forma globular, de color groc-verdós que forma part dels microorganismes multicel·lulars com els fongs i les floridures. És un microorganisme eucariota.

Es troba en la superfície de plantes, al tracte intestinal i a la superfície del cos

d'insectes i animals de sang calenta, també forma part del sòl de totes les parts del món i també de tots els ambients aquàtics.

 

És un element molt important en la producció d’aliments, ja que és el principal element causant de la fermentació;  converteix el sucre en alcohol (etanol), com és conegut amb les begudes com el vi, la cervesa i les begudes destil·lades. També és coneix per les seves propietats per fer el pa esponjós.

Tots aquests processos es duen a terme per la metabolització dels sucres de la massa o del suc de raïm per a generar diòxid de carboni i alcohol etílic o etanol. El primer fa que la massa pugi mentre que els altres són l’origen de les begudes alcohòliques.

  • 1ª BEGUDA FERMENTADA TROBADA à  7000 AC
     

  • 1ª EVIDÈNCIA D’ÚS DE LLEVAT à 3150 AC
     

  • AILLAMENT DE L’ESPÈCIE per EMIL MRAK (CALIFORNIA)

Aquest llevat té una gran adaptació durant la metabolització de la glucosa, ja que ho pot fer de forma aeròbica (via respiratòria) i anaeròbia (via fermentativa).

En un medi normal el llevat tarda uns 90 minuts en duplicar la seva població. Les colònies són visibles en 2 – 3 dies després de ser col·locades en medi fresc.

REACCIONS

REACCIONS DE LA FERMENTACIÓ ALCOHOLICA

 

És un procés biològic de fermentació amb plena absència d’aire (oxigen – O2), originat per l’activitat d’alguns microorganismes que processen hidrats de carboni (per regla general sucres; glucosa, fructosa, sacarosa, midó...) per a aconseguir com a productes finals un alcohol en forma d’etanol, diòxid de carboni (forma gas) i algunes molècules de ATP (adenosin trifosfat) que consumeixen els propis microorganismes en el seu metabolisme cel·lular energètic anaeròbic.

Aquest etanol resultant s’utilitza per l’elaboració d’algunes begudes alcohòliques com el vi, la cervesa, la sidra el cava... I actualment també és de vital importància a nivell industrial per a utilitzar-se com a combustible.

La fermentació alcohòlica té com a finalitat biològica proporcionar energia anaeròbia als microorganismes unicel·lulars (llevats) amb absència d’oxigen a partir de la glucosa.

Durant el procés el llevat obté energia dissociant les molècules de glucosa i generant com a residus alcohol i diòxid de carboni.

PRODUCTES OBTINGUTS A TRAVÉS DE LA BIOTECNOLOGIA

 

Els productes biotecnològics es troben en tot moment i en tots els sectors de la vida diària, els productes que industrialment més es fabriquen són:

 

·         Productes farmacèutics

·         Productes d’estètica

·         Processament d’aliments de consum (vi, cervesa, cava..)

·         Processament textil

·         Articles de neteja

·         Producció masiva d’alcohols (per a l’industria o medicina)

·         Suplements nutricionals (vitamines)

 

FERMENTACIÓ ALCOHOLICA

 

La fermentació alcohòlica es realitza en dues etapes:

  1. GLUCÒLISI: És una reacció exotèrmica en que es necessiten enzims per al seu correcte funcionament.



     

  2. FERMENTACIÓ ALCOHOLICA: És la segona etapa de la fermentació, també necessita enzims per a la seva realització, aquesta es produeix en dues fases:
     

·         L’àcid pirúvic es converteix en acetaldehid i diòxid de carboni.

·         L’acetaldehid amb l’acció de NADH (enzim deshidrogenasa) que s’oxida (subministra electrons) reduint el acetaldehid i es converteix en alcohol etílic.
 

 

bottom of page