top of page

RENDIMENT I PURESA

Durant la destil.lació per separar l'excés de l'1-pentanol les nostres mostres es van cremar degut a la poca quantitat a destil.lar, no vam fer servir un baló de tamany acord al volum de mostra obtinguda (aquest era massa gran) i la potència també excessiva de la manta calefactora; en el cas de la temperatura hauríem d'haver escollit un mètode en que la temperatura augmentés més a poc a poc com un bany d'oli altre cop amb el qual tindríem més control sobre la temperatura.

Una possible solució per evitar la destil.lació és escollir l'àcid com a reactiu en excés, d'aquesta manera podem evitar la destil.lació ja que la purificació en cas d'haver fet reaccionar tot l'alcohol es tractaria únicament del rentat amb bicarbonat de sodi i decantació amb la qual cosa no posem en perill la mostra, però no es pot assegurar igualment que tot l'alcohol hagi reaccionat.

També existeix un altre pas que no hem realitzat, es tracta de rentar la mostra amb una dissolució freda de 20g de clorur de calci en 25mL d'aigua i es decanta, aquest pas ajuda a acabar de purificar l'ester de les petites quantitats d'alcohol i d'àcid que no han reaccionat.

 

Per l'escàs volum d'èster obtingut no hem pogut realitzar les proves de qualitat programades; vam salvar escassament 1 mL de la destil.lació.

Tot i que les proves de IR i de l'índex de refracció ens revelen que segurament la mostra es bastant pura hagués estat interessant realitzar-li altres proves de característiques específiques de cada substància com el punt d'ebullició i la densitat així podríem demostrar que realment havíem obtingut el butirat d'amil en un estat prou pur com per a calcular el rendiment real del nostre experiment.

EL NOSTRE ÈSTER

Tenint en compte la reacció hauríem d'haver obtingut un volum teòric de 36,8mL que serien 31,6g de butirat d'amil, com hem esmentat anteriorment la mostra es va cremar durant el procés de destil.lació i no hem pogut calcular el rendiment de la nostra esterificació.

bottom of page